45 AÑOS

Títol original: 45 Years Direcció: Andrew Haigh País: Regne Unit Any: 2015 Durada: 95 min Gènere: Drama, romanç Interpretació: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James, Dolly Wells, Richard Cunningham, Hannah Chalmers Guió: Andrew Haigh; basat en un relat curt de David Constantine Distribuïdora: Golem Estrena a Espanya: 18/12/2015


Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 7 anys
DO en castellà

SINOPSI

Només falta una setmana perquè Kate i Geoff Mercer celebrin el 45 aniversari del seu casament. Tenen pensat fer una festa i els preparatius van vent en popa. Llavors, Geoff rep una carta en que li comuniquen que ha estat descobert el cos del seu primer amor, congelat i intacte en una glacera dels Alps suïssos. Cinc dies després, quan arriba el dia de la festa, pot ser que ja no quedi res a celebrar.

(Labutaca.net)
CRÍTICA

Irromp un fantasma

Andrew Haigh segueix indagant en el llenguatge secret de l'amor i el seu revers a través de la mirada íntima

La frase final d'un bon relat mai és una clausura, sinó una porta oberta als ecos que deixarà aquesta lectura, el llindar de noves possibilitats, una clau d'interpretació del conjunt però, també, un instrument per continuar formulant preguntes que ja no podran tenir resposta en l'espai de l'escriptura. Ignora aquest crític si la frase final del relat que inspira 45 años equival al pla que tanca aquesta pel·lícula subtil, humaníssima i desoladora, però aquesta última imatge -i el delicat tremolor dels llavis de Charlotte Rampling a l'epicentre del seu sisme interior- té la fortalesa i el magnetisme d'un desenllaç mestre, ànima de gran frase final.

El nostre circuit d'exhibició va descobrir Andrew Haigh amb el seu segon llargmetratge: Weekend (2011), molt lúcida reflexió sobre les ressonàncies futures d'una relació ocasional que, de passada, revelava un subtil teixit de microhomofòbies en el paisatge quotidià. A partir d'un relat de l'aquí coguionista David Constantine, 45 años, el seu nou treball, continua indagant en el llenguatge secret de l'amor i el seu revers a través de la mirada íntima -i, sobretot, atentíssima al detall revelador- als sis dies previs a la celebració de l'aniversari de noces d'un vell matrimoni. El dilluns d'aquesta setmana fatídica, en la qual trontollarà una inversió afectiva de quatre dècades i mitja, arriba una carta a casa dels protagonistes: una comunicació oficial del govern suís comunicant la troballa del cadàver congelat de la dona que va ser el primer amor del marit, desapareguda en accident de muntanya el 1962.

45 años explica com s'instal·la un fantasma en la plàcida vida dels ancians: un amor malmès la inesperada manifestació del qual ho infectarà tot. Charlotte Rampling porta sobre les seves espatlles gairebé tot el pes dramàtic a la pell d'un personatge sotmès a un procés de desmantellament interior on s'anirà ennuvolant la mirada i les paraules emergiran com lava volcànica. Al seu costat, Tom Courtenay imprimeix una convincent fragilitat a aquest marit que lliura un pols entre la pèrdua de les seves facultats i el record d'un fulgor irrecuperable en aquesta pel·lícula precisa, sense detall que no estigui carregat de sentit, incloent-hi el contrastat ús de Smoke gets in Your Eyes al principi i al final d'aquest viatge punyent.

Jordi Costa - El País

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: