CLASH
Títol original: Eshtebak Direcció: Mohamed Diab Guió: Khaled Diab i Mohamed Diab País: França Durada: 97 min Any: 2016 Gènere: Drama Interpretació: Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohamed, Ahmed Abdelhamid Hefny, Mahmoud Fares, Ahmed Malek, Kalbaz, Tarek Abdel Aziz, Khaled Kamal Música: Khaled Dagher Fotografia: Ahmed Gabr Distribuïdora: Golem Estrena a Espanya: 2/6/2017

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original subtitulada en castellà
SINOPSI

El Caire, estiu de 2013. Es compleixen dos anys de la revolució egípcia. Immediatament després de la destitució de Mursi, el president islamista, desenes de manifestants amb conviccions polítiques i religioses diferents són arrestats durant uns violents disturbis. Tots acaben en el mateix furgó policial. Seran capaços de superar les seves diferències per sortir il·lesos?

(Sensacine.com)

CRITICA

Mohamed Diab mostra les febleses de la Primavera Àrab egípcia a ‘Clash’

El cineasta egipci Mohamed Diab convida els seus compatriotes a "aprendre el que significa coexistir" a Clash, un frenètic film que succeeix al Caire, a l'interior d'un furgó policial, en plens disturbis després de la destitució del president islamista Mohammad Mursi l'estiu de 2013.

La pel·lícula arriba als cinemes espanyols després de passar per festivals com Canes o la Seminci, on es va emportar el premi al millor director, entre d'altres, després d'una proesa de rodatge duta a terme en condicions extremes. [...]

En la ficció, Diab condensa a l'interior d'aquest furgó el caos de la societat egípcia postrevolucionària al tancar junts un grup de partidaris de Mursi amb altres del nou i actual president, Abdelfatah al Sisi.

Han passat dos anys de l'esclat de la Primavera Àrab egípcia que va propiciar l'enderrocament de Hosni Mubarak i va acabar amb 30 anys de dictadura, tot perquè els militars acabessin tornant al poder.

"Jo no en diria fracàs, totes les revolucions tenen els seus alts i baixos, hauríem d'analitzar-ho d'aquí a cent anys", adverteix Diab, alhora que recorda que en la Revolució Francesa van passar 75 anys fins que van tenir una constitució.

Dit això, el director i guionista concedeix que actualment aquesta revolució està en "un moment molt baix". El que la pel·lícula es proposa és entendre com han arribat fins aquí. "En part és degut al fet que no entenem bé el que significa coexistir i hem d'aprendre", adverteix.

"L'únic que ens unia el 2011 era el desig de fer caure un dictador, però, quan ho vam aconseguir, vam descobrir que cada un dels que estàvem al carrer estava en complet desacord amb el del costat", prossegueix.

Aquest desacord es tradueix a la pantalla en què tothom acaba cridant amb el del costat, sigui o no, suposadament, del seu bàndol; la tensió és permanent. [...]

Els dos primers detinguts dins del furgó són un periodista mig egipci mig nord-americà i un fotògraf que treballen per a una agència internacional. A la vida real, el fotògraf segueix a la presó a l'espera de judici, mentre que el periodista va ser sentenciat però va aconseguir sortir perquè tenia la nacionalitat canadenca.

Clash és el segon llargmetratge de Diab després de l'aclamada El Caire 678, estrenada el 2010 i en què explicava la lluita de tres dones egípcies contra el masclisme i l'assetjament sexual.

En l'actualitat té diversos projectes sobre la taula, entre ells un film de ciència-ficció relacionat amb "el xoc entre generacions" i el medi ambient, que té previst rodar a Hollywood, i un altre drama polític ambientat a Palestina.

Magdalena Tsanis – Lavanguardia.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: