LAS GUARDIANAS

Títol original: Les Gardiennes Direcció: Xavier Beauvois Guió: Xavier Beauvois, Frédérique Moreau, Ernest Pérochon País: França Durada: 134 min Any: 2016 Gènere: Drama Interpretació: Nathalie Baye, Iris Bry, Olivier Rabourdin, Laura Smet, Yann Bean, Cyril Descours, Ophélie-Marion Debiais Música: Michel Legrand Fotografia: Caroline Champetier Distribuïdora: Wanda Vision Estrena a Espanya: 22/06/2018

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

França, 1915. Durant la Primera Guerra Mundial, mentre els homes són al camp de batalla, des de la rereguarda, lluny dels fronts de combat, les dones han d'assumir les responsabilitats i les dures feines que habitualment feien els homes. Hortense (Nathalie Baye) és una dona lluitadora que es farà càrrec de la seva granja amb la seva filla Solange (Laura Smet), i també amb l'ajuda de Francine (Iris Bry), una jove que creurà haver trobat per fi una família i l’amor.

(Sensacine.com)

CRITICA

El francès Xavier Beauvois signa un drama senzill sobre les conseqüències de la Gran Guerra per a les dones, protagonitzat per la revelació Iris Bry

Xavier Beauvois va saltar a la fama el 1995 amb No olvides que vas a morir, que li va valer el premi del jurat a Canes. El seu principal èxit internacional arribaria 15 anys més tard: De dioses y hombres, que va aconseguir el Gran Premi a la mateixa mostra. El seu setè llarg, Les Gardiennes, es va estrenar mundialment a la secció Special Presentations del 42è Festival Internacional de Cinema de Toronto.

Ambientada a la França rural, la cinta explica la història de la família Paridier, començant l'any 1915, poc després de l’inici de la Primera Guerra Mundial, i acabant al final del conflicte. La matriarca Hortense (Nathalie Baye) és la responsable que tot funcioni a la granja familiar, ja que tots els seus parents masculins -els seus fills, Constant (Nicolas Giraud) i Georges (Cyril Descours), i el seu gendre, Clovis (Olivier Rabourdin)- han estat enviats al front; Hortense es queda a casa amb la seva filla embarassada, Solange (Laura Smet), que s'encarrega de la cuina. Hortense necessita ajuda en les feines del camp, i contracta una jornalera, Francine (Iris Bry), que fa la collita "com un home". Francine demostrarà la seva utilitat, i a part de la seva eficiència al camp, es convertirà en un membre indispensable de la família Paridier. Tot canviarà quan la jove conegui Georges; l'atracció entre els dos donarà lloc a una relació epistolar a distància quan ell torni al front. La situació farà un gir dramàtic quan els nord-americans apareguin al poble.

Basada en la novel·la del mateix nom publicada el 1924 per Ernest Pérochon, que han adaptat el mateix Beauvois, Frédérique Moreau i Marie-Julie Maille, Les Gardiennes és una pel·lícula de guerra plenament feminista -encara que la guerra en si no apareix en cap moment-. Amb un repartiment encapçalat per dones, el director se serveix de colors encesos per il·lustrar com una societat purament agrícola es va enfrontar a un dels períodes més desoladors de la història, passant per canvis estructurals i per una maduració financera. Les dones comencen a apartar-se dels rols que encara ocupaven al començament del segle XX. Hortense, interpretada per la impressionant veterana Baye, es converteix en el cap de família i pren totes les decisions importants, sobretot quan perilla l'honor de la seva família. Solange sembla ser extremadament progressista i fins i tot estar emancipada, per als estàndards d'aquesta època. Finalment, Francine, que encarna la sorprenent primerenca Bry -tota una revelació-, mostra el camí cap al futur, com evolucionaran les dones en absència dels homes. Els personatges masculins, per la seva banda, són gairebé transparents, limitant-se a exercir papers secundaris per donar suport a les protagonistes. A mesura que intenten guarir els seus traumes, comencen a recordar com eren en el passat.

Beauvois segueix una narració lineal clàssica, cosa que no resulta antiquada, sinó que més aviat encaixa amb la grandesa del tema. Abastant diversos períodes i estacions, ambientada en un marc pintoresc, filmat per la directora de fotografia habitual de Beauvois, Caroline Champetier, i prestant una gran atenció als detalls, la pel·lícula resulta profundament commovedora. Som bàsicament davant un drama subtil, formalment clàssic i impulsat pels seus personatges que té una gran força per commoure a través de l'exploració de la intimitat emocional dels seus protagonistes. Les Gardiennes és un senzill drama de guerra realçat discretament per les melodies del mític compositor Michel Legrand, que aporten un toc de refinament que atenua la cruesa de la temàtica.

Vassilis Economou – Cineuropa.org



    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: