EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN

Direcció: Mar Targarona Guió: Roger Danès, Alfred Pérez Fargas País: Espanya Durada: 110 min Any: 2018 Gènere: Thriller / Basada en fets reals Interpretació: Mario Casas, Alain Hernández, Frank Feys, Rubén Yuste Distribuïdora: Castelao Pictures Estrena a Espanya: 26/10/2018


No recomanada per a menors de 16 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

Amb l'ajuda d'un grup de presoners espanyols que lideren l'organització clandestina del camp de concentració de Mauthausen, Francesc Boix (Mario Casas), un pres que treballa al laboratori fotogràfic, arrisca la seva vida en planejar l'evasió d'uns negatius que demostraran al món les atrocitats comeses pels nazis. Milers d'imatges que mostren des de dins tota la crueltat d'un sistema pervers. Les fotografies que Boix i els seus companys van aconseguir salvar van ser determinants per condemnar alts càrrecs nazis en els judicis de Nuremberg el 1946. Boix va ser l'únic espanyol que va assistir-hi com a testimoni.

(FilmAffinity.com)

CRÍTICA

Francisco Boix (Mario Casas) és un fotògraf que després de lluitar a l'Exèrcit Republicà durant la Guerra Civil espanyola, és internat al camp de concentració de Mauthausen. Allà utilitza el seu treball al laboratori fotogràfic de l’SS per amagar negatius que provaran els crims i abusos que es produïen al camp un cop s'acabi la guerra.

La directora Mar Targarona, ens presenta aquesta història basada en fets reals. Es tracta d'una pel·lícula més que narra esdeveniments dins d'un camp de concentració nazi durant la Segona Guerra Mundial, però aquesta vegada es narra des del poc explorat punt de vista d'uns presoners espanyols, un cantó diferent en el context històric pel que fa a la resta de presoners que es trobaven en aquests camps.

D'altra banda, és precisament per centrar-se exclusivament en la visió d'un grup de presoners espanyols, el que deixa sobre la cinta una estranya sensació. No se sap si per falta de recursos econòmics, humans o de decorats, només apareixen exclusivament personatges de nacionalitat espanyola, així com els seus capturadors nazis, creant la il·lusió que aquest camp només albergava aquests presoners. En conclusió, sembla un camp molt més reduït i menys multitudinari del que realment era, en aquest aspecte la imatge que dona el film és d'unes dimensions poc realistes.

Pel que fa a la història que se'ns explica, es tracta d'un relat real creat arran de la biografia del mateix Francisco Boix, que no escatima a mostrar els detalls cruels i desagradables que no són aptes per a qualsevol tipus d'estómac; no és una narració en absolut edulcorada com es podria dir d'altres cintes que han tractat temes similars. En aspectes com aquest, el qual afecta el guió ben escrit i no unes limitacions pressupostàries, la pel·lícula compleix a la perfecció.

I passem a les interpretacions, possiblement el punt que en aquest cas concret més curiositat està creant, i és que el probablement infravalorat Mario Casas, a causa del perfil de papers que ha interpretat al llarg de la seva encara curta carrera, sol crear més aviat dubtes quan s'anuncia que donarà vida a un paper seriós. Podem dir que dona la talla àmpliament per a una interpretació tan important per sortir del seu encasellament, i si segueix per aquest camí i procura deixar-se la samarreta posada per a futures pel·lícules, és probable que l’esperi encara una prometedora carrera. Es nota l'esforç tant físic com psicològic al qual s'ha prestat l'actor i els espectadors podran empatitzar fàcilment amb la seva història. De fet, el protagonisme que té Boix és tan notori, que la resta de personatges donen la sensació de ser mers figurants i amb poc a destacar en el seu treball.

En definitiva, es tracta d'una pel·lícula que, tot i tractar la molt trillada història dins d'un camp de concentració nazi, ho fa d'una manera prou diferent. A més, tot i comptar amb algunes de les limitacions pròpies del nostre cinema, estem convençuts que en sentirem parlar molt durant aquest any en els respectius premis de cinema nacionals. De moment ens conformarem amb veure com funciona a partir de la seva estrena el proper 26 d'octubre.

El millor: Sorprenentment la interpretació de Mario Casas i tractar la història des d'un punt de vista poc explorat en el cinema.

El pitjor: La sensació que tot és més petit del que en realitat és, probablement a causa de limitacions tècniques

Zopo – Elaltramuz.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: