TORTELL POLTRONA, SENSE FRONTERES












Direcció i guió: Marcel·lí Parés País: Espanya Durada: 79 min Any: 2016 Gènere: Documental Fotografia: Ignasi Llobet


Sense qualificació

Versió original en català

SINOPSI

Un repàs professional i personal de la figura de Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona, i la seva peculiar manera d'entendre el món. A partir del trencament estètic i de concepte que hi va haver a les arts escèniques arran de la fi de la dictadura franquista, Jaume Mateu sorgeix amb una idea de pallasso i una concepció del circ absolutament revolucionàries, que contrasten fortament amb la grisor predominant a l'època. Manel Joseph, Lluís Pasqual, Jordi Jané, Rosa M. Malet, entre molts d'altres, ens expliquen l'evolució del pallasso i de l'home que hi ha al darrere, compromès amb la societat, i fundador de Pallassos Sense Fronteres l'any 1993. Després de 23 anys d'activitat, l'ONG porta més de 23.000 actuacions per tot el món amb escenaris improvisats en camps de refugiats, amb públic desplaçat per conflictes bèl·lics o accidents naturals.

(ccma.cat)

 

CRÍTICA

 

Al darrere del nas de pallasso de Tortell Poltrona, heretat del mateix Charlie Rivel, descobrim en Jaume Mateu, que ha aconseguit el reconeixement internacional unànime i el favor del públic al llarg de més de quatre generacions. Una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres dirigida per Marcel·lí Parés.

Tortell Poltrona ha esdevingut un referent en el món del circ reconegut amb nombrosos premis i amb l'èxit de públic. Els seus inicis es remunten als anys 70, just quan l'estètica del món de l'espectacle va canviar radicalment coincidint amb els canvis polítics que es produïen a Europa i, sobretot a Espanya, on finalitzaven quaranta anys de dictadura. Es van aplicar cànons nous, posades en escena arriscades i una gran professionalitat que de seguida va atrapar nous públics. A Catalunya, els carrers s'omplien amb tot tipus de propostes innovadores i atrevides en música, dansa, teatre, espectacles de carrer... El circ, molt devaluat i allunyat de la cultura popular, va tornar als seus orígens amb propostes com les de Tortell Poltrona, la qual, a més, oferia un espectacle pensat i fet totalment en català.

Col·laboradors, crítics, experts i familiars van entrellaçant la narració de com en Jaume Mateu es va convertir en Tortell Poltrona. En parlen Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure; Manel Joseph (cantant de l'Orquestra Plateria); el periodista Joan Roses; la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet; Claret Papiol, l'altre germà Poltrona; Manel Trias, escenògraf i col·laborador del tots els seus espectacles; el crític Jordi Jané; l'escriptor Manel Barrera; el pallasso Pep Callau i els cantants Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) i Albert Pla.

Avui en dia el circ, com l'entén Jaume Mateu o Tortell Poltrona, s'ha consolidat a casa nostra. Aquesta idea es materialitza al Circ Cric; establert al Montseny com a punt de referència; centre de treball, recerca i experimentació on es fusionen el circ, la música, el teatre i la dansa. Des del  Circ Cric s'han fidelitzat fins a quatre generacions de públic entusiasta. Un públic que estima el circ de qualitat i omple la carpa cada vegada que s'obre per oferir una nova actuació.

ccma.cat

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: