VIOLETA SE FUE A LOS CIELOS

Direcció: Andrés Wood Guió: Andrés Wood, Eliseo Altunaga, Guillermo Calderón, Rodrigo Bazaes País: Xile Durada: 110 min Any: 2011 Gènere: Drama, biogràfic, música Interpretació: Francisca Gavilán, Cristián Quevedo, Patricio Ossa, Thomas Durand, Luis Machín, Vanesa González Música: Violeta Parra Fotografia: Miguel I. Littin-Menz Distribuïdora: Surtsey Films Estrena a Espanya: 5/7/2013

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

El director Andrés Wood (Machuca) ens ofereix aquest biopic que s'introdueix en la vida de la famosa cantant xilena Violeta Parra (a més, germana del cèlebre poeta Nicanor Parra), des del seu inicis, quan ja de petita muntava espectacles musicals al costat del seu germà, i mentre la seva família havia de passar tota classe de calamitats per treure els seus fills endavant. Va ser una artista precoç, i amb tan sols nou anys, ja va compondre les seves primeres cançons, encara que va ser a partir dels anys cinquanta quan va començar a recopilar la tradició del seu país per donar forma al seu particular estil musical d'arrels folklòriques.

(Sensacine)


CRÍTICA



Adéu, cor amant

Des dels inicis errants fins a l'aïllament final, Andrés Wood construeix la identitat conflictiva de Violeta Parra

En una escena d'aquest heterodox i apassionant biopic que esquiva hàbilment el perill de convertir-se en hagiografia, la jove Violeta Parra -una extraordinària Francisca Gavilán que fa tota una creació del seu personatge- visita un ancià en una apartada zona rural de Xile i li demana que canti una cançó de dol. L'ancià s’hi nega. L'artista aconsegueix convèncer-lo que aquesta cançó que conserva en la seva memòria i que pot morir amb ell és un tresor, una cosa que hauria de ser compartida. La tasca de Violeta Parra com a folklorista, és a dir, com algú profundament compromès amb la memòria personal i col·lectiva- va tenir la seva correspondència i continuïtat amb les carreres artístiques dels seus fills Ángel i Isabel. El primer és, així mateix, l'autor de la biografia que ha pres Andrés Wood com a punt de partida per a aquesta pel·lícula, que juga amb l'estructura fluïda dels records i acaba dibuixant un retrat complex d'algú que va estimar la vida però va acabar saltant-ne en plena marxa.

La carpa que va centrar els últims anys d'activitat de Parra és l'epicentre des del qual Wood, que torna a gestionar el seu material amb l'ambició i la precisió de la seva estupenda Machuca (2004), desplega els fulgors d'una vida excepcional, sense sotmetre’s als lligams de motlles dramàtics canònics: des dels inicis errants fins a l'aïllament final, el cineasta construeix una identitat conflictiva, atén els clarobscurs i aconsegueix moments musicals que semblen números d'equilibrisme entre temps, espais i emocions enfrontades.

Jordi Costa – elpais.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: