LOS INOCENTES

Direcció: Guillermo Benet Guió: Rafael Alberola, Guillermo Benet País: Espanya Durada: 100 min Any: 2020 Gènere: Drama Interpretació: Pablo Gómez Pando, Violeta Orgaz, Pilar Bergés, Raúl de la Torre, Susana Abaitua, Olivia Delcán Música: Troia Fotografia: Giuseppe Truppi Distribuïdora: El Sur Films Estrena a Espanya: 10/03/2021

No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

La policia desallotja un concert en un centre social i un agent mor en els altercats. Una pedra li destrossa el crani. Qui va tirar la pedra? Qui ho sap? Per què callen? Aquesta és la història de les persones que viuen coneixent les respostes. És la història del seu silenci, de la seva covardia i de la seva culpa.

(FilmAffinity)


CRÍTICA

 

Guillermo Benet debuta amb una pel·lícula on el fora de camp i el so emfatitzen la gran tensió dels seus personatges, enfrontats a una situació inesperada, difícil i tràgica

Què faríem qualsevol de nosaltres davant d'un succés extrem en el qual ens hem vist inesperadament involucrats? Quina seria la nostra reacció, actitud, reflexió i responsabilitat? Com marcaria aquest fet la resta de les nostres vides i de quina manera n’enfrontaríem les conseqüències? Si David Victori va posar en semblant tessitura el recentment "goyaritzat" Mario Casas en el seu segon llargmetratge, No mataràs, el debutant en el llargmetratge Guillermo Benet ha multiplicat el nombre de protagonistes per sis i també els ha fet patir, en la seva òpera prima Los inocentes, una nit infausta, dramàtica, crucial i tensa fins a dir prou.

El títol -carregat de certa ironia, però també de significació- fa referència a aquests nois i noies que, sense esperar-ho, reaccionen de diferents maneres davant d'un fet tràgic, caòtic i confús, del qual van ser més o menys part activa, però sobre ells no caurà una sentència pública i oficial. Alguna d'elles fuig de la cruel realitat i s'evadeix amb drogues i el sexe, un altre accepta la seva (probable) culpabilitat i altres es refugien en la ràbia i els arguments d'autodefensa. Totes les actituds són possibles (i creïbles), perquè els seus sentiments són profundament humans.

Dividida en sis capítols, com el nombre de personatges, però sense nom (mantenint així l'anonimat d'aquests rols), Los inocentes reflecteix un mateix succés (com feia Rashomon, d'Akira Kurosawa, o la sèrie nord-americana The Affair) des de diferents perspectives, segons el que va fer exactament cadascun dels implicats. Enclaustrats en el format quadrat 1:1 i amb la càmera virant des del màxim moviment a l'inici de cada fragment per estabilitzar-se quan la situació es fa irremeiable, el fora de camp i el potent so que arriba des d'allà seran eines que empren Benet i el seu equip per crear poderosa tensió dramàtica, com passava a El hijo de Saúl.

Perquè en la premiada pel·lícula de l'hongarès László Nemes d'aquesta manera s'establia un fort vincle emocional entre espectador i personatge central: també succeeix això a Los inocentes, mentre el fet d'haver viscut experiències diferents aïlla cada personatge dels altres, ja que els seus punts de vista resulten completament irreconciliables: aquest factor és també un precís reflex del moment historicosocial actual, on preval l'individualisme més animal sobre els principis empàtics de col·lectivitat i col·laboració.

Amb tot aquest còctel s'edifica un trencaclosques ideat per Benet amb el seu coguionista Rafa Alberola, amb el suport d’un excel·lent treball interpretatiu de Pablo Gómez-Pando, Violeta Orgaz, Pilar Bergés, Raúl de la Torre, Olivia Delcán i Susana Abaitua (popular després del seu treball a la sèrie Patria). Però, finalment, la pel·lícula no jutja els seus personatges, víctimes de les seves instintives decisions i actes hiperràpids, que no van deixar espai per a la necessària i temperada reflexió: malauradament, per a ells hi haurà un abans i un després d'aquesta infausta nit, que va començar prometent una vetllada de música, copes i diversió.

 

Alfonso Rivera – cineuropa.org
    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: