SINJAR

Direcció i guió: Anna Bofarull País: Espanya Durada: 127 min Any: 2022 Gènere: Drama Interpretació: Nora Navas, Halima Ilter, Iman Ido Koro, Guim Puig, Mouafaq Rushdie, Luisa Gavasa, Franz Harram, Àlex Casanovas, Hennan Bereket, Samia Naif, Mercè Rovira Música: Gerard Pastor Fotografia: Lara Vilanova Distribuïdora: Filmax Estrena a Espanya: 01/07/2022


No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original en català, castellà, àrab i kurd


SINOPSI

A Barcelona, la Carlota emprèn desesperadament la recerca del Marc, el seu fill adolescent que ha fugit de casa sense deixar rastre. A milers de quilòmetres, Sinjar, la regió situada a la frontera entre l'Iraq i Síria, viu sota l'amenaça de la guerra. Allí, la Hadia és obligada a viure com a esclava al costat de tres dels seus fills al servei d'una família. En canvi, l’Arjin aconsegueix escapar-se del captiveri i, en el seu intent de tornar a casa, acaba unint-se a les milícies kurdes. Tres dones separades dels seus éssers estimats. Fins on estaran disposades a arribar per recuperar-los?

(FilmAffinity)






CRÍTICA

Tres dones en una guerra que passa inadvertida a Europa

Anna Bofarull presenta Sinjar, el seu nou llargmetratge, a la secció projeccions especials de la secció oficial del Festival de Cinema de Màlaga per explicar-nos tres històries, basades en fets reals, protagonitzades per dones, per posar-nos en situació de la crua realitat que es viu en aquesta regió situada a la frontera entre l'Iraq i Síria. Allà pateixen una guerra que a Europa passa inadvertida; mentre ara tenim pànic i por davant la situació límit a Europa arran de la invasió de l'exèrcit rus a Ucraïna.
Tres històries, tres dones: una mare catalana (Nora Navas) que d'un dia per l'altre es troba que el seu fill ha marxat de casa per unir-se al gihad; una esclava gihadista (Halima Ilter) empresonada en una casa a Síria juntament amb tres dels seus fills; i una jove anomenada Arjin que aconsegueix escapar del captiveri i, en el seu intent de tornar a casa, acaba unint-se a les milícies kurdes. Curiosament, aquest personatge està interpretat per Iman Ido Koro, una jove que es posa per primera vegada davant de la càmera, després d'haver estat capturada en la vida real per l’Estat Islàmic, interpretant un personatge molt proper a la seva experiència personal.

A destacar, és clar, una vegada més, el gran treball interpretatiu de Nora Navas, que fa poc ha guanyat el Goya a la millor actriu de repartiment pel seu treball a Libertad, de Clara Roquet. Ella protagonitza les escenes més emotives de Sinjar, mentre la resta del repartiment compleix la seva feina.

Una pel·lícula necessària que ajudarà a contemplar una realitat que apareix poc, o més aviat gens, als nostres mitjans de comunicació.

elblogdelcineespañol.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: