MODELO 77

Direcció: Alberto Rodríguez Guió: Rafael Cobos, Alberto Rodríguez País: Espanya Durada: 125 min Any: 2022 Gènere: Drama Interpretació: Miguel Herrán, Javier Gutiérrez, Jesús Carroza, Fernando Tejero, Catalina Sopelana, Xavi Sáez, Alfonso Lara, Javier Lago, Polo Camino, Víctor Castillo, Iñigo Aranburu, Iñigo de la Iglesia, Javier Beltrán Música: Julio de la Rosa Fotografia: Alex Catalán Distribuïdora: Walt Disney Estrena a Espanya: 23/09/2022

No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

Presó La Model. Barcelona 1977. El Manuel (Miguel Herrán), un jove comptable, empresonat i pendent de judici per cometre un desfalc, s’enfronta a una possible pena d’entre 10 i 20 anys, un càstig desproporcionat per a la quantia del seu delicte. Aviat, amb el seu company de cel·la, el Pino (Javier Gutiérrez), s’uneix a un grup de presos comuns que s’està organitzant per exigir una amnistia. S'inicia una guerra per la llibertat que farà trontollar el sistema penitenciari espanyol. Si les coses estan canviant a fora, a dins també ho hauran de fer.

(FilmAffinity)






CRÍTICA

Alberto Rodríguez torna a retratar la Transició més incòmoda

 

El director de 'La isla mínima' reivindica el paper de la COPEL després de la mort de Franco amb Miguel Herrán i Javier Gutiérrez com a protagonistes


“El derecho de todo preso es fugarse”, diu el Pino, el personatge de Javier Gutiérrez a Modelo 77. I, en el seu cas i el dels seus companys de presó, sens dubte ho és. L'última pel·lícula d'Alberto Rodríguez és un retrat de les presons en els primers anys de la democràcia i, sobretot, de la COPEL, la Coordinadora de Presos en Lluita.

El director de La isla mínima i el seu coguionista Rafael Cobos tornen a apropar-se a la Transició espanyola amb ànima de periodistes recuperant aquest incòmode període històric en què els presos tenien de tot menys drets. Com és habitual en la seva filmografia, Rodríguez i Cobos destil·len les entrevistes realitzades a antics integrants de la COPEL en una ficció carcerària que, encara que inclou una fuga, té més del retrat de la quotidianitat d’En el nombre del padre o de la brutalitat una mica repetitiva de Papillon que de La gran evasión o Un condenado a muerte se ha escapado.

Rodríguez ens introdueix a la Model de Barcelona de la mà d’en Manuel, un noi d'origen humil que acaba a la presó per un delicte menor. Miguel Herrán presta el seu immens carisma a aquest personatge en una de les interpretacions de l’any. Però la seva actuació no és l'única que enlluerna a Modelo 77.

Fernando Tejero, que fa un cop de volant després de tants anys acostumats a veure'l en el mateix registre, interpreta El Marbella, un mafiós de mig pèl que també farà parlar molt. O Jesús Carroza, que aconsegueix en la seva breu aparició construir un personatge inoblidable.

Perquè sens dubte el més lloable de la pel·lícula d'Alberto Rodríguez és que cadascun dels personatges de repartiment i figurants que veiem a la presó, fins i tot els que diuen una frase, estiguin en profunda comunió amb la història que volen explicar.


Andrea G. Bermejo – 20minutos.es/cinemania


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: