OPPENHEIMER

Direcció: Christopher Nolan Guió: Christopher Nolan (llibre: Kai Bird, Martin J. Sherwin) País: EUA Durada: 180 min Any: 2023 Gènere: Drama, biogràfic Interpretació: Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Kenneth Branagh, Rami Malek, Casey Affleck, Ben Safdie, Josh Hartnett Música: Ludwig Göransson Fotografia: Hoyte van Hoytema Distribuïdora: Universal Pictures Estrena a Espanya: 20/07/2023


No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en espanyol

SINOPSI

Drama biogràfic de tall històric basat en American Prometheus, la biografia escrita per Kai Bird i Martin J. Sherwin al voltant de la figura del científic J. Robert Oppenheimer i el seu rol en la creació i el desenvolupament de la bomba atòmica. 16 de juliol de 1945, al desert de Nou Mèxic es detona en secret la primera bomba atòmica. En temps de guerra, el brillant físic nord-americà Julius Robert Oppenheimer (Cillian Murphy), al capdavant del projecte Manhattan, lidera els assajos nuclears per construir la bomba atòmica per al seu país. [...]

(sensacine.com)


CRÌTICA

Christopher Nolan desplega tot el seu arsenal
a la seva pel·lícula més ambiciosa fins ara

Christopher Nolan reivindica l'experiència cinematogràfica amb un blockbuster nou d'autor

Christopher Nolan arriba a la cartellera entre missions impossibles, arqueòlegs aventurers i nines vestides de rosa amb el que segurament sigui el projecte més ambiciós de la seva carrera recreant l'explosió d'una bomba atòmica sense l'ús d'efectes digitals. Però l'èxit més gran d'Oppenheimer és que l'escena que tothom espera veure acaba sent anecdòtica dins de la fascinant història del pare de l'armament nuclear.

Oppenheimer és, alhora, un biopic en ús sobre la figura protagonista, un thriller bèl·lic contrarellotge, un drama judicial en forma de caça de bruixes contra el fantasma comunista i un controvertit estudi sobre si el fi justifica els mitjans i la moral existencialista humana. I, és clar, també és una pel·lícula de Nolan. La seva mà es nota en la construcció d'un guió en què fins i tot el menor diàleg és tractat amb l'èpica de mil batalles (recolzat per la música zimmeriana de Ludwig Göransson) i on l'ambigüitat argumental i ètica serveix per mantenir la tensió durant les 3 hores de metratge, substituint les espectaculars peces d'acció de les últimes pel·lícules. Tot i això, la seva firma també és present en el rol gairebé insignificant a què relega els personatges femenins d'Emily Blunt i Florence Pugh, que compleixen per sobre del que se'ls demana.

Però si a Tenet, Dunkerque i Interstellar teníem herois que sacrificaven les seves vides per l'amor i el futur de la humanitat, amb algun raig de llum optimista i esperançador, Oppenheimer és tot el contrari. Les vides sacrificades pel "bé comú" són les d'innocents, i ni tan sols està del tot clar que amb el seu genocidi s'evitarà un ombrívol destí per a tots nosaltres cada cop més proper i evident. Més aviat tot el contrari.                                                                  

Fran Chico – fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: