LA VOZ DEL SOL

Direcció: Carol Polakoff Guió: Natxo López, John Milarky, Carol Polakoff (novel·la: Alan Jolis) País: Espanya Durada: 94 min Any: 2023 Gènere: Drama Interpretació: Carmen Machi, Karra Elejalde, Alicia Lobo, Antonio Durán Música: Lucas Vidal Fotografia: José Luis Alcaine Distribuïdora: Adso Films Estrena a Espanya: 22/9/2023

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

La Maruja i el Manolo són un matrimoni exiliat a París durant la dictadura franquista. Tots dos treballen com a servei de la família d'un ambaixador nord-americà: els Jolis. Aquest any, la Maruja decideix afrontar el seu passat i comença un viatge amb el Manolo i el jove Alan Jolis als seus orígens a Espanya. Un camí en què s'haurà d'assegurar que el jove Alan es convertirà en un bon home. Alhora, el Manolo i l’Alan aprendran a gaudir del seu present i centrar-se en el futur. Un recorregut tant físic com profundament emocional per a tots.

(Sensacine)

'La voz del sol': la pel·lícula amb què Carmen Machi i Karra Elejalde
es retroben després de “Ocho apellidos vascos'

Després de gairebé 10 anys des de Ocho apellidos vascos (Martínez-Lázaro, 2014), Carmen Machi i Karra Elejalde es retroben a la gran pantalla com a protagonistes de la pel·lícula La voz del sol. La cineasta Carol Polakoff debuta a la direcció al comandament d’una història tan commovedora com real, basada en les memòries de l’escriptor nord-americà Alan Jolis. Aquestes, titulades Speak Sunlight, van servir d'inspiració per crear un drama esperançador de la mà dels dos guanyadors del Goya, amb el jove actor Matteo Artunedo. Completen el repartiment Antonio Durán “Morris” ('Fariña', Los lunes al sol), Ahikar Azcona (La casa de papel), Sonsoles Benedicto (La vida empieza hoy) i Rebeca Montero (Mareas vivas) ).

Estiu de 1965
París, 1965. Després de 30 anys exiliats d'Espanya per la Guerra Civil, Maruja (Carmen Machi) i Manolo (Karra Elejalde) viuen a la capital francesa treballant per a la família d'un ambaixador nord-americà. Un any, la parella decideix emprendre un viatge cap al passat. Per a això, també s'emporten el fill de la família Jolis (Matteo Artuñedo) als seus orígens: Espanya. Passant per regions com Pamplona, Polakoff trasllada les vivències d'Alan Jolis en un llibret que signa amb John Milarky i Natxo López. En paraules de la directora, “aquesta pel·lícula s'aferra a la vida, la pèrdua i l'amor. Per a això, l'espectador en lloc de mirar des de fora, serà part activa de la pel·lícula. Vull que sentin que són a la cuina amb les olles caient al seu voltant”.

En aquest drama carregat d'inspiració i vitalitat, el retrobament entre tots dos protagonistes desperta el somriure que ja ens havien provocat Machi i Errejalde a Ocho apellidos vascos. Ara, la parella es torna a trobar com si el temps no hagués passat. Com explica l'actriu, “Karra Elejalde sempre em produeix una tendresa immensa, treballar-hi forma part de la meva vida. A La voz del sol interpreta Manolo, un personatge carregadíssim d'humanitat”. Per part seva, Elejalde diu de la seva companya de repartiment que “és una de les millors actrius d'aquest país. Jo l'adoro, som molt amics. Amb Carmen sempre ric, encara que sigui un drama, interactuem molt bé i em fa ser millor actor”.

Música per als meus ulls

Però no tot el pes recau sobre els actors. L'equip tècnic hi juga un paper clau, com és el cas de la fotografia i la música. La primera, a càrrec del llegendari José Luis Alcaine, brilla per la seva característica llum suau i contrastada, que crea una atmosfera gairebé palpable al tacte. Com un dels directors de fotografia més importants del país i guanyador de cinc Goya, Alcaine ha treballat amb els més grans del cine espanyol [...].

Una altra participació notable és la de Lucas Vidal, compositor de partitures per a Palmera en la nieve o Fast and Furious 6. El jove músic, guanyador de dos premis Goya i un Emmy, contribueix així a construir les notes que acompanyen aquesta història. Una història sobre enfrontar-se al passat, fins i tot si això significa descobrir algun secret.

Maria Juesas (fotogramas.es) 

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: