AMANECE

Direcció i guió: Juan Francisco Viruega País: Espanya Durada: 91 min Any: 2023 Gènere: Drama Interpretació: Aura Garrido, Iria del Río, Isabel Ampudia Fotografia: Pepe de la Rosa Distribuïdora: Moira Pictures Estrena a Espanya: 17/11/2023

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original en espanyol
      

SINOPSI

L’Alba (Aura Garrido) torna al seu poble natal després de trencar la relació amb la seva parella. En plena regió almerienca, es retroba amb la seva germana Candela (Iria del Río). Totes dues tancaran ferides de joventut, tornaran a respirar juntes i acompanyaran la seva mare malalta terminal els últims dies, amb el desert, el mar i la sal com a testimonis.

(Sensacine)


CRITICA

*Intersecció temàtica

Al llarg de la seva curta carrera, Juan Francisco Viruega, ha dirigit cinc curtmetratges que han estat premiats a més de 25 països: Estocolmo (2010), Postales desde la luna (2012), Solsticio (2014), Domesticado (2018) i La cicatriz (2019). Si parem atenció en els treballs previs del director almerienc podem entendre Amanece com el punt on convergeix la seva obra.

Si a Solsticio narra el retorn d'una jove directora d'orquestra a la seva terra natal després de la tràgica pèrdua de la seva família, a Amanece ho fa des de la perspectiva de l'Alba, que després d'una ruptura amorosa torna a casa seva i utilitza els paisatges d'Almeria com a manera no només de guarir les ferides, sinó també les de la seva germana Candela (Iria del Río) i les de l'Aurora (Isabel Ampuria), la seva mare.

A Domesticado, Viruega ubica l'acció al Desert de Tabernas i narra la complicada relació d'un pare i un fill després de la pèrdua prematura de la figura materna de la casa mentre que a Amanece fa el mateix amb la relació entre l’Aurora, a qui li queda poc de vida, i les filles.

La convergència de la seva obra es troba, doncs, en el retorn a la llar de la infància, les relacions intergeneracionals i la mort com a catalitzador de la història.

*El mar i altres bocins

L'ús de símbols i del món oníric -també presents en el treball previ del director- cobren importància en el film. D'una manera gairebé expressionista, Viruega, utilitza els records de les tres protagonistes com a preludi del canvi donant especial protagonisme al mar i utilitzant-lo com element guaridor de les ferides del passat.
Destaca, també, la manera com la història està explicada. A Amanece el director opta per una narració fragmentada en capítols dedicats a cadascuna de les protagonistes que se succeeixen de manera cronològica, allunyant-se així d'altres produccions que es decanten per la divisió de la història. Aquí no hi ha flashbacks ni situacions que succeeixen coetàniament, és un temps dramàtic lineal vist des de perspectives diferents.

*La primera llum

Amanece és, sens dubte, el gran debut de Juan Francisco Viruega pel que fa a llargmetratges. El primer raig de sol d’una carrera que no ha fet més que començar i un homenatge a les seves arrels, que té la sort de comptar amb una gran interpretació d’Isabel Ampuria, qui brilla amb llum pròpia.

 

Alejandro Sanjuán Giménez - Cinemagavia 

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: