NAPOLEÓN

Títol original: Napoleon (AKA: Kitbag) Direcció: Ridley Scott Guió: David Scarpa País: EUA Durada: 158 min Any: 2023 Gènere: Drama històric Interpretació: Joaquin Phoenix, Ben Miles, Youssef Kerkour Música: Martin Phipps Fotografia: Dariusz Wolski Distribuïdora: Sony Pictures Estrena a Espanya: 22/11/2023

No recomanada per a menors de 16 anys

Doblada en espanyol
      

SINOPSI

Una mirada personal als orígens del líder militar francès i el seu ràpid i despietat ascens a emperador. La història es veu a través de la lent de la relació addictiva i volàtil de Napoleó Bonaparte amb la seva dona i únic amor veritable, Josefina.

(FilmAffinity)

CRITICA

“Napoleón”: això és el que diuen les primeres crítiques sobre la pel·lícula

Ridley Scott i Joaquin Phoenix exploren la història del llegendari estrateg militar en aquesta pel·lícula èpica.

Napoleón és una de les poques pel·lícules de Ridley Scott que es basen en fets reals, però ell va abordar la història com qualsevol altre dels seus projectes i amb això es va disposar a crear una pel·lícula enorme, plena de detalls, vestuaris d'alt impacte i grans actuacions .

Protagonitzada per Joaquin Phoenix i Vanessa Kirby, Napoleón mostra la vida i la carrera militar de l'home que va arribar a ser Emperador de França i una de les figures més poderoses d'Europa, mentre posa una atenció especial en la relació entre Bonaparte i la seva dona Josephine, mostrant els bons moments, els dolents, i aquell moment en què el militar va ser enviat a passar la resta dels seus dies a l'exili, en una illa on finalment va morir a causa de les complicacions d'un càncer d'estómac.

Amb la combinació de Scott com a director, Phoenix com a protagonista i Napoleó com a centre de la història, la pel·lícula es va convertir en una de les més comentades i esperades fins i tot des d'abans que arribés el seu primer tràiler, que una vegada que es va donar a conèixer, va deixar les expectatives encara més altes.

Les dues pel·lícules anteriors de Ridley Scott que es van basar en fets reals van ser House of Gucci i The Last Duel, la primera va ser reeixida i fins i tot es va emportar una nominació a l'Oscar, però la segona va ser un fracàs tant a la taquilla com en les crítiques, però Napoleón podria portar-lo de tornada al cim.

Què diuen les primeres crítiques sobre Napoleón?

Com és tradició, molts crítics de cinema, periodistes i experts van poder veure la pel·lícula abans que arribi a sales de cinema, que serà el 23 de novembre, per tal que ells poguessin compartir la seva opinió sobre això.

The Hollywood Reporter es va dedicar a reunir-ne les crítiques més importants, i a través d'això ens podem fer una idea sobre l'opinió general sobre Napoleón. Pel que sembla, els crítics tenen moltes coses bones a dir-ne, especialment sobre les escenes de batalla, l'escala (com Oppenheimer, és una pel·lícula creada per a la pantalla gran) i les actuacions de Joaquin Phoenix i Vanessa Kirby.

D'altra banda, cal saber que alguns no estaven gaire feliços amb la durada de la pel·lícula, de poc més de 2 hores i 30 minuts, i, en general, les crítiques són mixtes. A més, a Rotten Tomatoes té una qualificació de 80% actualment.

David Roney, el crític de The Hollywood Reporter, va dir que la pel·lícula és menys convincent quan la història no es concentra en la relació entre Napoleó i Josephine, tot i que diu que té una gran atmosfera, molt bones escenes de batalla i una narrativa fluida.

Segons, THR, Peter Bradshaw, crític de The Guardian, va donar 5 estrelles a la pel·lícula, escrivint que és “un retrat deliciosament insinuant de l'emperador condemnat de Joaquin Phoenix, la cara burleta del qual encaixa amb l'enquadrament d'un barret bicorn i una alegre escarapel·la tricolor”.
Mentre que, David Ehrlich, d'IndieWire, és una pel·lícula èpica que compta també amb un gran estudi del personatge, i que el seu encert més gran és mostrar Napoleó com el que era realment. I Nicholas Barber, de la BBC, va escriure que la pel·lícula és un èxit enorme i que demostra les grans habilitats de Scott com a líder i director.

Cap pel·lícula no pot agradar a tothom i Napoleón no n'és l'excepció, però la majoria dels crítics coincideixen que hi ha moltes coses bones en aquesta història que fan que valgui la pena veure-la [...]

Paloma González - gq.com.mx

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: