Inici
Presentació
Programació
Seccions
Típics tòpics
Debats i cinefòrums
Directors/es
VI Mostra
Mostra i educació
Edicions anteriors
Índex de pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació
Contacte
VI Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani
de Sant Feliu de Llobregat
Presentació de la VI Mostra: dijous 18 d'octubre a les 19.30 hores
amb la projecció de Next music Station: Lebanon
ENTRADA GRATUÏTA
Presentació
 

Enguany arribem a la VI edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani. Un cop consolidat el projecte i després de l'experiència de l'ampliació a la Filmoteca l'any passat, comencem una nova edició, la sisena, amb una organització independent des de Sant Feliu de Llobregat. L'Associació CineBaix assumeix l'organització de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Sant Feliu de Llobregat, recuperant així la vocació inicial de ser un projecte de ciutat i de comarca. Fidels al nostre objectiu de difondre el cinema àrab, ens concentrarem a la comarca del Baix Llobregat.

Igual que els dos anys anteriors, seguim en una situació en què l’escassedat de recursos domina el panorama en tots els vessants de la cultura, i especialment en el cinema, per poder tirar endavant esdeveniments culturals com la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani. Les revoltes als països àrabs, els tambors de guerra en base a la lluita per les fonts d'energia, la crisi econòmica, etc., creiem que encara fan més necessari l’esforç per contribuir a la sensibilització que afavoreixi la convivència entre els pobles mediterranis mitjançant la cultura i l’expressió artística.

La Mostra vol ser una contribució a la difusió i a la promoció del cinema àrab i mediterrani al Baix Llobregat a fi de donar a conèixer una altra mirada, des de dins i des de fora d’aquestes societats, sobre les seves pròpies problemàtiques i sobre el món actual. També vol ser un espai de trobada i d’intercanvi per afavorir la convivència entre pobles i cultures diferents i, alhora, una contribució a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani.

Dins de la VI edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani (en la qual es projectaran 14 pel·lícules i un curtmetratge) hi ha diverses seccions.
Líban, un mosaic de pobles,
país convidat de la sisena edició

Per quart any consecutiu hi haurà la secció “País convidat”, dedicada en aquesta sisena edició al Líban, un mosaic de pobles. Del Líban, un país encara amb les ferides obertes, projectarem dues pel·lícules, totes dues de la mateixa directora, Nadine Labaki: ¿Y ahora dónde vamos? (2011) i Caramel (2007). I sobre el Líban, una pel·lícula, Incendies (2007); dos documentals, Next music Station: Lebanon (2011) i Després de la pau: Líban (2010), i un curtmetratge, Laban (2012).
Secció: "Des de l'altra riba"

Un dels objectius de la Mostra és contribuir a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català. En aquesta edició de la Mostra, a CineBaix, a la secció "Des de l'altra riba", presentarem pel·lícules i documentals que tracten sobre el món àrab a la Mediterrània, fetes, en aquest cas, no per realitzadors àrabs, sinó per realitzadors d’aquesta altra riba del Mediterrani, l'europea, i d'altres. Dins d'aquesta secció s projectaran cinc documentals: Hijos de las nubes, la última colonia, d'Álvaro Longoria; La sonrisa de Smara, de Mireia Salgado i Eduard Giménez; Please, Revolution!, de Lluís Escartin; Després de la pau: Líban, dels col·lectius Contrast i Fora de Quadre, i Next music station: Lebanon, de Fermín Muguruza; i un curtmetratge, Laban, de Berta Alarcón.
“Dones als països àrabs:
un dia de la Mostra dedicat al paper de les dones
en la lluita per la llibertat i la dignitat

Les dones àrabs, lluny del clixé occidental, no resten submises davant la injustícia. La seva lenta però constant incorporació al mercat de treball, ha proporcionat exemples de lluites amb una fermesa encomiable, enfront dels abusos laborals i socials. Aquesta secció pretén ser un homenatge a totes aquestes dones que ens van mostrar el camí de la llibertat i la dignitat. Es projectaran cinc pel·lícules, Rojo oriental, de Raja Amari; La fuente de las mujeres, de Radu Mihaileanu; Incendies, de Denis Villeneuve; ¿Y ahora donde vamos? i Caramel, de Nadine Labaki; i un documental, De nit, elles ballan, de Isabelle Lavigne i Séphane Thibaul.
Obrim una nova secció: “Típics tòpics”

Aquesta nova secció s’ha creat per tal de tractar sobre un altre dels objectius fundacionals de la Mostra: contribuir a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani, mitjançant la cultura i l’expressió artística. Ho farem en base a dues pel·lícules: Caramel, de Nadine Labaki, i La pesca del salmon en Yemen, de Lasse
Hallström.

I amb la presència de personalitats i directors i directores
de les pel·lícules seleccionades

En els debats programats al final de cada jornada, comptarem amb la presència de Nazanin Armanian, escriptora i politòloga iraniana, i d’Ana Basanta, periodista, escriptora i llicenciada en Història. I també amb la presència de Carles Castro, un dels directors de Després de la pau: Líban; Berta Alarcón, directora de Laban; Lluís Escartín, director de Please, Revolution!, i Mireia Salgado i Eduard Giménez, directors de La sonrisa de Smara.
Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani va néixer l’any 2007
com un projecte cultural independent amb una clara voluntat d’incidència social i de la mà del treball conjunt de dues entitats, Associació CineBaix i Sodepau, que aporten cadascuna la seva experiència i el seu bagatge per tal de fer possible aquesta iniciativa.

Des de la convicció que el cinema és una eina de coneixement i comprensió del món on vivim, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani vol ser una contribució a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a fi de donar a conèixer una altra mirada, des de dins i fora d’aquestes societats, sobre les seves pròpies problemàtiques i sobre el món actual; una contribució a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català, i una contribució a la sensibilització per afavorir la convivència entre els pobles mediterranis mitjançant la cultura i l’expressió artística tot contribuint a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani.
 
 
 
 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs